Park's logo
Share
Home » Visit » Local Products » Typical products / Recipes

Carignano Zest

Definition
Carignano Zest are candied citrus fruit peels whose ingredients are only peels and sugar.
The traditional recipe is described by Mario Marsero, a confectioner of the 18th century, in the book Dolci delizie subalpine. Piccola storia dell'arte dolciaria a Torino e in Piemonte, published by Lindau, Turin.

  • Production Area: Municipality of Carignano.

  • Legislative Protection: Carignano Zest are classified among the "Traditional Agri-foodstuffs of Regione Piemonte", according to art. 8 of the Legislative Decree 30th April 1998, n. 173 and the Annex to the Decisions of the Regional Council 15th April 2002 n. 46-5823.

Bibliography if you want to know more: Castagno Paolo, "La dolce tavola di Carignano: gli zest e il cariton - tutela e riscoperta di due dolci tipici locali", Carignano, 2008 (for copies, write an e-mail to paolocastagno@tele2.it)


Producers
Pasticceria Candido
Confectioner's Shops
Pasticceria Savoia
Confectioner's Shops
Carignano Zest
Carignano Zest
(photo by: Aree protette Po Torinese)
 
piemonteparchiiNaturalistParchi da vivereProgetti PSR
Vuoi inviare una segnalazione di inaccessibilitĂ  di questo sito web?Invia segnalazione
Park's logo
© 2024 - Ente di gestione delle Aree Protette del Po piemontese
Via Alessandria, 2 - 10090 Castagneto Po (TO)
E-mail: parcopopiemontese@pec.it - Certified mail: parcopopiemontese@pec.it
Cod. fisc. 95000120063
PagoPA